pexels-photo-314917.jpeg
Baltic.jpg
pexels-photo-314917.jpeg

SIMULAATIO 2018: ARKTINEN


Konflikti 2018: Arktinen alue

SCROLL DOWN

SIMULAATIO 2018: ARKTINEN


Konflikti 2018: Arktinen alue

 

Konflikti 2018: Arktinen alue

Vuonna 2018 konflikti sijoittui Arktiselle alueelle ja osallistujat pääsivät edustamaan Suomea, Norjaa, Venäjää, Kiinaa, Kanadaa, Tanskaa ja Yhdysvaltoja.

Konflikti lähti liikkeelle, kun tutkimusalus ja öljytankkeri törmäsivät Huippuvuorten läheisyydessä. Simulaatio perustui realistiseen ajankohtaiseen maailmapoliittiseen tilanteeseen, mutta simulaatiota varten luotiin fiktiivinen alkuskenaario. Simulaation aikana joukkueet neuvottelivat keskenään, julkaisivat uutisia ja lausuntoja mediassa, sekä liikuttivat sotilaallisia resurssejaan. Simulaatio päättyi loppuneuvotteluun, jossa sovittiin kärjistyneen tilanteen rauhoittamisesta ja tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksista.

Tapahtuman tavoitteena oli lisätä opiskelijoiden ymmärrystä kansainvälisestä yhteistyöstä ja ristiriitojen ratkaisemisesta neuvotteluteitse. Opiskelijat asetettiin kuvitteelliseen jännittyneeseen tilanteeseen, joka kuitenkin vastaa maailmanpoliittista todellisuutta.  Opiskelijoiden on ratkaistava konflikti neuvottelutaitojaan, turvallisuuspoliittista osaamistaan ja arktiseen liittyviä tietojaan hyödyntäen.

Luennoitsijoina vuonna 2018 oli:

  • Timo Koivurova: Lapin yliopiston tutkimusprofessori, dosentti, erikoistunut kansainväliseen ympäristöoikeuteen

  • Alexandra Middleton: Oulun yliopisto, tutkimusprofessori, arktinen kauppapolitiikka

  • Sakari Martimo: kommodori (evp), arktiset alueet ja turvallisuus

  • Lassi Heininen: Lapin yliopiston arktisen politiikan professori

  • Ritva Hautanen: Suomen ulkoministeriön arktinen virkamies.

 
Baltic.jpg

KONFLIKTI 2017: ITÄMERI


Konflikti 2017: Itämeri

KONFLIKTI 2017: ITÄMERI


Konflikti 2017: Itämeri

 

Konflikti 2017: Itämeri

Syksyllä 2017 Santahaminatalossa simuloitiin konfliktia Itämerellä. 7-henkiset tiimit edustivat Viroa, Venäjää, Suomea, Ruotsia, Puolaa, Saksaa sekä Yhdysvaltoja.

Alustusluennot kuultiin turvallisuuspolitiikan ja rauhanneuvotteluiden rautaisilta ammattilaisilta. Neuvottelutaidosta puhuivat kansanedustaja Pekka Haavisto sekä CMI:n Elisa Tarnaala. Itämeren turvallisuuspoliittista tilannetta avasi kapteeni Juha Kukkola, Naton roolista Itämerellä puhui entinen suurlähettiläs, tutkija Pauli Järvenpää, ja EU-näkökulmaa valoitti professori Hanna Ojanen. Lisäksi tohtorikoulutettava Margareta Klabbers antoi katsauksen kansainväliseen merioikeuteen.

Simulaation tapahtumat alkoivat ekoterroristi-iskusta Venäjän ja Saksan välille rakenteilla olleeseen kuvitteelliseen kaasuputkeen Viron aluevesirajojen läheisyydessä. Simulaation aikana tilanne Itämerellä jännittyi valtioiden edistäessä omia intressejään. Kansainvälisen median kanavat täyttyivät kireistä viesteistä, ja sotilaallisia resursseja liikuteltiin kartalla. Yhteisten neuvotteluiden myötä jännittynyt tilanne saatiin kuitenkin ratkeamaan.

Simulaatioon osallistui opiskelijoita jokaisesta seitsemästä järjestöstä. Vuoden 2017 tapahtuma oli onnistunut ja se sai kiitosta. Tänä vuonna luvassa on vieläkin suurempi ja parempi tapahtuma, jolla vastataan opiskelijoiden selvään tarpeeseen osaamisen käytännön soveltamisesta.