Konflikti 2018: Arktinen alue

Vuonna 2018 konflikti sijoittui Arktiselle alueelle ja osallistujat pääsivät edustamaan Suomea, Norjaa, Venäjää, Kiinaa, Kanadaa, Tanskaa ja Yhdysvaltoja.

Konflikti lähti liikkeelle, kun tutkimusalus ja öljytankkeri törmäsivät Huippuvuorten läheisyydessä. Simulaatio perustui realistiseen ajankohtaiseen maailmapoliittiseen tilanteeseen, mutta simulaatiota varten luotiin fiktiivinen alkuskenaario. Simulaation aikana joukkueet neuvottelivat keskenään, julkaisivat uutisia ja lausuntoja mediassa, sekä liikuttivat sotilaallisia resurssejaan. Simulaatio päättyi loppuneuvotteluun, jossa sovittiin kärjistyneen tilanteen rauhoittamisesta ja tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksista.

Tapahtuman tavoitteena oli lisätä opiskelijoiden ymmärrystä kansainvälisestä yhteistyöstä ja ristiriitojen ratkaisemisesta neuvotteluteitse. Opiskelijat asetettiin kuvitteelliseen jännittyneeseen tilanteeseen, joka kuitenkin vastaa maailmanpoliittista todellisuutta.  Opiskelijoiden on ratkaistava konflikti neuvottelutaitojaan, turvallisuuspoliittista osaamistaan ja arktiseen liittyviä tietojaan hyödyntäen.

Luennoitsijoina vuonna 2018 oli:

  • Timo Koivurova: Lapin yliopiston tutkimusprofessori, dosentti, erikoistunut kansainväliseen ympäristöoikeuteen

  • Alexandra Middleton: Oulun yliopisto, tutkimusprofessori, arktinen kauppapolitiikka

  • Sakari Martimo: kommodori (evp), arktiset alueet ja turvallisuus

  • Lassi Heininen: Lapin yliopiston arktisen politiikan professori

  • Ritva Hautanen: Suomen ulkoministeriön arktinen virkamies.